Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Εισαγωγή σε εθισμό-εξάρτηση

Αρχικά για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την συμπεριφορά των εθισμένων ατόμων θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε με μια εντρύφηση στην έννοια του εθισμού και της εξάρτησης.Εθισμός είναι η εξάρτηση από ουσίες ή από συγκεκριμένη συμπεριφορά, που εκδηλώνεται με μία σειρά εμπειριών που προκαλούν αλλαγή στον εσωτερικό κόσμο του ατόμου.Είναι η τάση του εθισμένου να επαναλαμβάνει με καταναγκαστικό τρόπο συγκεκριμένες συμπεριφορές (χρήση ουσιών, αλκοόλ, σεξ, τζόγο, κ.α.) ;
   Ο εθισμένος συνεχίζει τη χρήση των ουσιών ή την καταναγκαστική συμπεριφορά, παρόλα τα επιβλαβή επακόλουθα και προσπαθεί να αποφεύγει συστηματικά την υπευθυνότητα και την πραγματικότητα, ενώ τείνει να απομονώνει τον εαυτό του από τους άλλους λόγω της ενοχής και του πόνου που νοιώθει. 
Αυτό τον οδηγεί στη μοναξιά και την αυτοκαταστροφή.
Ο εθισμός έχει τις ρίζες του σε κάθε πλευρά της ύπαρξης του ανθρώπου και επιδρά σε όλες τις πτυχές της.
Ο εθισμένος ακολουθεί την λογική της εξάρτησης του.
Η σκέψη του τον οδηγεί στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά ή σε συγκεκριμένη συμπεριφορά που νομίζει ότι θα τον βοηθήσουν να ξεχάσει τα προβλήματά του και να νοιώσει καλύτερα.
Διαταράσσονται οι οικογενειακές , οι επαγγελματικές και οι κοινωνικές του σχέσεις.
Ναρκωτικό μπορεί να είναι κάθε τι που ναρκώνει το μυαλό σου. 
Κάθε τι που σκοτώνει από την αρχή την ψυχή σου και σαν σαράκι τρώει σιγά σιγά και λίγο λίγο το κορμί σου. Ναρκωτικό είναι αυτό που σε εθίζει, και σε κάνει να εξαρτηθείς από αυτό.
Δεν θα μιλήσουμε για αυτά που σκοτώνουν την ψυχή σου αλλά για αυτά που σκοτώνουν και το κορμί σου. Αυτά που σε οδηγούν στο ψέμα, στο κλέψιμο στον φόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου